subota, 25. prosinca 2010.

Прослава Св.Спиридона у Пероју

          Свети Спиридон Чудотворац, Епископ тримитундски слава је села Пероја, у општини Водњан у Истри. Храм је саграђен 1788. а у протеклих година, захваљујући вјерном народу парохије пулско - перојске, Епархији горњокарловачкој, Граду Водњану, доживио је своју обнову.
     Данас на празник заштитника Св.Спиридона, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г.г. Герасим уз саслужење свештенства и монаштва подручне нам Епархије. На св. Литургији окупило се мноштво вјерног народа, како из парохије пулско-перојске, тако и један број вјерника који су са својим свештеником дошли из парохије ријечке. Треба нагласити да је славље увеличао и хор храма св.Саве из Београда који је дошао поводом храмовне славе. 
    У току Свете Литургије Епископ Герасим,  је у чин протојереја узвео јереја Горана Петковића пароха пулско-перојског, за његов рад и залагање на обнови парохије пулско-перојске. По резању славког колача, Епископ је свима присутнима пожелео срећну и Богом благословену славу св.Спиридона, говорећи о ревности у животу овог дивног светитеља, те угледању на његов живот и ми идемо тим путем. На крају своје бесједе за изнимну ревност према својој цркви орденом св.Саве III степена , на предлог Епископа Герасима одликовани су г. Саво Вучерић и г. Бранимир Вучерић из Пероја. По завршеном Литургијском слављу, окупљени су могли присуствовати изложби фотографија, те је напослијетку за све присутне припремљена трпеза љубави.

Nema komentara:

Objavi komentar